Начин на приготвяне
Пресейте брашното и в кладенче от него натрошете сиренето. Прибавете олиото и разтопеното краве масло, без да го сгорещявате. Разбъркайте сметаната с лъжица и я прибавете към брашното.
Добавете и бакпулвера, предварително угасен с две лъжици лимонов сок да шупне, по желание и още една щипка сол, ако сиренето не е много солено.
От всички продукти замесете меко тесто, което не е необходимо да се меси дълго. Като се обере брашното, ще получите меко и еластично тесто. Откъсвайте от тестото колкото орех и оформете в длани топче.
Подредете топчетата в тавата от фурната, застлана с хартия за готвене.
Изпечете соленките във фурна, предварително загрята на 200 градуса до зачервяване и получаване на хрупкава коричка. Аз пекох с вентилация около 25 минути.