Начин на приготвяне
Първо смесваме яйцата /2 бр. и 1 белтък/ със захарта.
Разбиваме с миксер до побеляване, след което добавяме сметаната, предварително смесена със содата и боята /внимавайте, наистина с няколко прашинки ще добиете лек нюанс, аз изпуснах повече и наситих незадоволителния за мен цвят/.
Продъпжаваме да разбиваме. Разрязваме шушулката ванилия и остъргваме семената й.
Прибавяме и останалите аромати - лавандулата и кората от лимона. Изсипваме сместа в купа с брашно. Омесваме меко и еластично тесто, добавяйте по малко от брашното, до получаване на желаната плътност.
Разточваме тестото на лист с дебелина около 1 см. От него изрязваме формички със сърца. В купичка разбъркваме останалия жълтък с няколко капки растителна мазнина. Намазваме ги с четчица и ги поръсваме отгоре с лавандулова захар.*
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изваждаме уханните сърчица и ги покриваме с кърпа, за да останат меки и пухкави.
* В домашни условия можем да си приготвим лавандулова захар за тези курабийки. За целта е необходимо да съберем изсъхнали вече лавандулови цветчета и да добавим към тях двойно количество захар. Затваряме в буркан и запазваме ароматите през цялата година.