Начин на приготвяне
Във всяко българско семейство хлябът е символ на гостоприемство и по старата българска традиция гостите се посрещат с хляб и сол. Моята майка ме научи да влагам почит и любов, докато го приготвям и аз влагам цялото си старание.
В подходяща купа пресявам брашното, прибавям солта и правя кладенче. Маята изсипвам към хладката вода, в която съм добавила захарта и лъжица брашно. Изсипвам я внимателно в кладенчето, като прибавям и олиото.
Съветът ми е да започнете с около 700–800 г брашно. Аз си замесвам тестото в купата и довършвам процеса върху плота.
Добавям брашното постепенно, докато получа меко еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Оставям в набрашнена купа да втаса за около 40-45 минути (да удвои обема си). Сега времето е топло и тестото втасва по-бързо.
При първото втасване – тестото е леко и въздушно. Омесвам го още малко и оформям вида му. Поставям в намаслена и набрашнена тавичка да втаса още веднъж. Времето за второто втасване отново зависи от околната температура, на тази топлина са му нужни около 20-25 минути. Той трябва да си запази форма си. Леко навлажнявам с вода и го намазвам с червен пипер и чубрица.
Разрезите са важни и се правят за да излиза парата от тестото по време на печене. Препоръчително е се правят с много остър нож. Дълбочината на разреза трябва да е около 5-6 милиметра и да се правят съвсем леко. Не натискайте, защото тестото ще спадне моментално. Просто прекарайте острието по повърхността без да оказвате никакъв натиск.
Печенето е в силно загрята фурна. Аз я включвам 20-25 минути преди печенето на 240 градуса, за да съм сигурна, че е добре загряла.
Под съда за печене слагам огнеупорен съд с вода, за да осигурим влажната среда, която е необходима при първоначалното печене. Намалявам температурата на 200 градуса и пека около 40-45 минути. По време на печенето хлябът ще се надигне още. Трябва да се наглежда, защото времето за печене пак ще зависи от количеството, а и различните печки пекат различно.
Не мога да ви опиша аромата, който се носи наоколо, връщайки ме в детството и мамината кухня. Моля, поднасям ви го от сърце! Сладко да ви е !