Начин на приготвяне
Измийте и подсушете кайсиите, махнете костилките, обелете внимателно люспите и ги пасирайте в купа заедно с ампулата ванилия.
Отцедете излишния сок и добавете към кайсиевото пюре кафявата захар и лимоновия сок.
Оставете желатина да набъбне с нужното количество вода и през това време разбийте на крем охладената сметана. Сложете я в хладилника.
В огнеупорен съд сипете рома и добавете набъбналият желатин.
Загрейте при непрекъснато бъркане на водна баня на котлона до пълното разтопяване, без да завира.
Прибавете желатина към плодовото пюре и пасирайте или разбийте с миксер до гладкост. Сложете тази купа за половин час в хладилник.
След това внимателно разбъркайте кайсиевото пюре със сметаната.
Разпределете крема в подходящи десертни чашки или купички и приберете в хладилника за 2-3 часа, за да стегне.
Украсете по желание крема с ром и кайсии преди да го поднесете.
Коментари