Начин на приготвяне
Започва се от приготвянето на свинското бонфиле.
Месото се почиства с остър нож от всякакви ципи и жилки. Ножът се плъзга точно под ципата и се отстранява. Всяко парче месо се нарязва на 4 парчета. Обръщат се като кубчета и се потупват с пръсти за да се дооформят.
Розмаринът се накълцва с нож, посолява се със сол и черен пипер. Разбърква се.
Всяко парче месо се овалва от всички страни в сместа, а после се напудря в брашното.
Гъбите се се обелват и нарязват на филийки заедно с пънчето.
В тиган със сгорещен зехтин, но на умерена температура на котлона, се слагат първо гъбите и се запечатват за няколко минути, докато сменят цвета си. Посоляват се със сол и черен пипер. Изваждат се с решетъчна лъжица. Оставят се настрана.
В тигана се добавя още малко зехтин и се слага месото да се запечата от долната и горната му страна до хубава коричка. Изважда се, подрежда се в йенска тавичка и се слага във фурната на 180 градуса за 20 мин.
В същия тиган отново се загрява зехтинът и се излива виното, като се внимава, защото то ще изсъска от горещината, с помощта на горелка се фламбира, това е по желание, и с дървена шпатула се минава по дъното, за да се отлепят частиците от запеченото месо.
Добавят се гъбите, бульонът, сметаната и се посолява. Оставя се на умерен котлон да къкри, за да се редуцира гъбеният сос за около 10 до 15 мин.
Месото се изважда от фурната, сервира се в чиния по три парчета и се залива със 2 -3 с.л. сос. Поръсва се наситнен магданоз.
Глазирани моркови:
Морковите се почистват и нарязват под ъгъл на клинове, като всеки път при нарязването им се завъртват на четвърт оборот.
В купа се смесват сол, черен пипер, зехтин и балсамико. Разбърква се. Изсипват се морковите и много добре се овалват, като всяко парче трябва да е окъпано в маринатата. Прехвърлят се в тавичка, среден размер като се подреждат.
Пече се на 180 градуса за около 20 мин. След това време се изваждат, разбъркват се и се допичат за около 5 мин.
В тенджерка се стопява маслото до горещо, добавят се кафявата захар и портокаловият сок. Разбърква се.
От фурната се изваждат морковите и се овалват в маринатата. Поръсват се с наситнен магданоз. Сервират се към пържолите.
Свинското бонфиле с гъбен сос и глазирани моркови е готово.
Източник: MasterChef J. Mielle