Начин на приготвяне
Трахули е местен рибарски жаргон за нарязаните на кръгчета риба.
Измиваме добре скумрията и я почистваме от главите и перките. Слагаме я за кратко във фризера, само да стегне, не я замразяваме.
Изваждаме я и я нарязваме на трахули с дебелина около 2 см. Нареждаме я в стъклен съд обилно поръсена със солта. Така престоява 12 часа в хладилник. След това я изплакваме от саламурата и я накисваме за 6 часа в оцет.
Така престоялата скумрия подреждаме плътно в буркани, като слагаме между трахулите резени лимон, зърна черен пипер, бахар, дафинов лист и стръкче копър по желание.
Загрявам олио, докато светне. От баща ми помня съвета - в олиото се запържва кора от стар хляб, така олиото запазва вкусовите си качества и не вгранясва. Щом се охлади, го сипваме в бурканите.
Затваряме бурканите с маринованата риба и съхраняваме на хладно. Няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.
Сервира се в много варианти, както и като студено предястие с лимонов сок и нарязан на колелца червен лук. Страхотно мезе!
Можете да добавите и розмарин - няколко стръкчета (по желание). Трахули от маринована скумрия е готово.
Коментари