Начин на приготвяне
Измиваме хубаво патладжана и тиквичката, нарязваме патладжана на колелца, а тиквичката на филийки. Посоляваме патладжана и оставяме поне 10 минути, за да се отцеди горчивия сок. Измиваме под течаща вода и го подсушаваме с кухненска хартия.
Намазваме с четка със зехтин патладжана и тиквичката и запичаме на скара или грил тиган по 5 минути от всяка страна. Гъбите измиваме, подсушаваме и нарязваме на филийки, чери доматите, ако са по-едри нарязваме на половинки, ако не - оставяме цели.
Домашното тесто се размесва хубаво на набрашнен плот и с точилка се разточва голяма кръгла пица.
Пицата се прехвърля в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Пресоваме скилидката чесън, посоляваме със сол, черен пипер и риган и разбъркваме с доматеното пюре и 3 с.л. зехтин.
С получената паста намазваме пицата, като оставяме около 1 пръст от ръбовете непокрити. Отгоре поръсваме с настърганото сирене или кашкавал, нареждаме филийките гъби, патладжан, тиквички, чери домати и обезкостените маслини.
Поръсваме с тънка струйка зехтин или напръскваме (за целта може да използвате напълнен пулверизатор със зехтин) и добавяме щипка сол, черен пипер и сух риган.
Печем в предварително загрята на МАХ фурна (според възможността на фурната), на средна решетка и включен вентилатор до готовност.
Поднасяме с добре изстудено бяло вино или бира.
И една идея - за да ви е по-студена любимата ви напитка през летните жеги, може да приберете стъклените чаши за вино или халбите бира във фризера за 30 минути преди да ги напълните с охладената течност - така те ще я запазят за по-дълго изстудена, а и чашите ще се изпотят примамливо.
Лятната пица с патладжани, тиквички и чери домати е много вкусна.