Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна и чуден сос

Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна и чуден сос

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна и чуден сос4 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Пълнени чушки с чуден сос - похапват ни се по всяко време. Ние само ще ви кажем, че тази рецепта е многократно приготвена и изпитана и резултатът е винаги един - неустоимо вкусни пълнени чушки за делник и празник"

Необходими Продукти

  • основни продукти за пълнените чушки
  • чушки - 8 - 10 бр.
  • кайма - 600 г смес
  • олио - 4 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр
  • домати - 1 бр.
  • ориз - 100 гр
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - на вкус
  • сол - на вкус
  • за соса на пълнените чушки
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 2 с.л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Няма българин, който да не обича пълнени чушки - или поне ние не сме срещали. Всеки си спомня за тези вкусни пълнени чушки с белия сос от посещенията при баба. Има много разновидности на пълнени чушки - с ориз и кайма, само с ориз, с яйце и сирене, или такива пълнени с боб. Също така оризът може да се замени с булгур, а каймата с кълцано месо. Тук ще ви запознаем с класическите пълнени чушки с кайма и ориз и разкошен светложълт сос към тях. Да ви е сладко!

Ето и рецептата:

Почистете чушките от кочана и семките, измийте и ги подсушете, обърнати с отвора надолу. Всяка чушка поръсвате с щипка сол отвътре и ги оставете настрани.

Нарежете лука на ситно и настържете моркова на ренде, запържете ги за около 3 минути в предварително загрятото олио. Добавете каймата и при непрекъснато бъркате запържете докато се раздроби на трохи.

Добавете обеления и настърган на ренде домат и варете докато изври течността в тигана. Добавете много добре измития и подсушен ориз, кимион, черен пипер, сол на вкус и червения пипер, разбъркайте и отнемете тигана от котлона.

Докато се охлади сместа пригответе соса, като смесите разбитите яйца с киселото и прясното мляко, добавяте брашното и бъркате до гладка еднородна смес.

Напълнете чушките с леко охладената смес, като не ги пълните догоре. Подредете чушките в тава и ги залейте с леко подсолена вода - около 1 см. от нивото на тавата.

Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути, обърнете чушките, ако е нужно долейте малко вода (тя ще ни е нужна за соса) и запичате от другата страна за още 30 минути.

Извадете запечените пълнени чушки от нагрятата тава и ги подредете в друг съд. Сипете горещия сок от чушките в тенджерка, добавете разбърканата смес за соса и разбъркайте на огън, докато се получи вкусен сос.

Върнете в нагрятата и изключена фурна тавата с чушките за около 10 минути, след което заливате готовите пълнени чушки с кайма и ориз с готовия сос.

P.S. Ако и вие като нас обожавате пълнени чушки, разгледайте непременно и другите ни рецепти за пълнени чушки или опитай тези пълнени чушки с ориз или нашите постни пълни чушки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
511
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Направих рецептата с булгур, като предварително го сварих! Иначе всичко друго го направих както е написано, но без сос! Получиха се уникално вкусни пълнени чушки!
27.10.2024 22:10
Анонимен
Анонимен
От както правим чушките по тази рецепта, това са любимите ни пълнени чушки. Някой път ги правя постни само с ориз, друг път и с кайма - на кой както му харесва. Сосът ги правиш още по-вкусни.
25.04.2023 10:31
10
1
Анонимен
Анонимен
Пълнените чушки са добри , но е задължително оризът да се подвари 3-5 минути, защото иначе във фурната каймата и чушките стават по-рано !
12.09.2024 08:16
2
Анонимен
Анонимен
страхотни са.благодаря за рецептата
27.04.2024 15:55
2
1
Анонимен
Анонимен
Днес и аз правя тази рецепта дано се получи:)
08.02.2024 11:52
1
Stoevmobile
Stoevmobile
Добре стана.
Ние ги обичаме с повечко сос :)
07.09.2018 23:42
13
4