Начин на приготвяне
Почистете зеленчуците. Нарежете лука, моркова и чесъна на ситно.
Загрейте олиото на умерена температура в дълбок тиган. Запържете лука и моркова за около 5 мин до омекване. Добавете чесъна, разбъркайте.
След около минута добавете каймата и бъркайте и натискайте с шпатула, докато каймата промени цвета си и стане на трохи.
Добавете ориза и разбъркайте хубаво, за да се смеси с останалите продукти. Добавете кимиона и овкусете със сол на вкус. Сипете 1 ч.ч. вода и оставете ястието да къкри, докато оризът поеме водата.
Междувременно почистете чушките от дръжките и от семките.
При готовност на пълнежа напълнете чушките с малка лъжичка. Потопете отворите на чушките в малко брашно или затворете с парче картоф. Подредете чушките в подходяща за големината и броя им.
Залейте с готовия доматен сос. Ако използвате пресни домати, предварително ги настържете. Овкусете със сол и захар на вкус. Добавете магданоз и малко олио. При необходимост добавете и малко вода.
Сосът трябва да покрива чушките наполовина.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 60 мин.
Пълнените чушки с кайма, ориз и доматен сос са готови.
Коментари