Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета детелинки с халуми и маслини

Хлебчета детелинки с халуми и маслини

КостадинКостадин
Новак
34
Хлебчета детелинки с халуми и маслини1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12 бр.

Необходими Продукти

  • мая - 2х11 г суха, пакетчета активна
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. топла ( 43 - 45 градуса )
  • масло - 1/2 ч.ч. разтопено + екстра за намазване
  • халуми - 200 - 250 гр. сирене
  • брашно - 4 и 1/2 ч.ч. обикновено
  • мента - 3 - 4 гр. стрита суха
  • маслини - 150 гр без костилките
  • сол
  • захар - 1 щипка
  • оцет - 6 - 7 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипваме маята в голяма купа , водата , солта , захарта и оцета. Разбъркайте добре , добавете и яицата следкоето отново разбъркаите. Към готовата смес изсипете 2 ч.ч. от брашното и разбъркайте отново, изсипете и разтопеното масло като бъркате енергично. Покриите с фолио и оставете на страна за около час на топло.

През това време нарежете халумито на парчета и го смелете с кухненския робот на възможно най - финно (може и рендосано на най - ситната страна на рендето). Проверете сместа , тя трябва да е умножила обема си неколкократно.

Когато маята е готова изсипете към нея настърганото халуми и стритата мента , разбъркайте добре. Добавете останало брашно и замесете тесто.Ако тестото все още залепва по пръстите ви добавете още малко брашно. Оставете тесто да втаса , то трябва да удвои обема си. Когато е готово го ударете с юмрук за да спадне и все още ако залепва добавете отново брашно. Премесете добре но недобавяйте прекалено много от брашното , тестото трябва да е меко и нежно.

От готовото тесто оформете топчета с големината на средно голям орех. Във форми за мъфини , (предварително намазани ) поставете по 3 топчета едно до друго, а в средата по една маслинка. Покриите хлебчетата и ги оставете на топло да втасат за около 45 минути.

Загрейте фурната на 170 градуса и печете 20 -25 мин. или докато хванат златист загар. Извадете детелинките и ги оставете да се охладят напълно.

Насладете им се в компанията на любимите си хора!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гт
Гт
Много добре се получиха, не съм ял по вкусни питки с халуми, мерси за рецептата:)
11.01.2015 16:47
3