Начин на приготвяне
Активирайте маята, като в леко затоплена вода разтворите маята, захарта и 3-4 супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло за 10 минути.
Пресейте брашното и направете кладенче. В него сложете втасалата мая, солта и зехтина.
Замесете мек и нелепнещо тесто.
Накрая прибавете и нарязаните на ситно маслини. Може да използвате микс от различни маслини.
Доомесете и оставете тестото на топло да удвои обема си за около 40 минути.
Без да премесвате, разделете втасалото тесто на 10 равни части. Оформете топчета и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.
Включете фурната на 50 градуса и сложете питките за 10-15 минути. Така ще втасат по-бързо.
Намажете хлебчетата с малко зехтин и поръсете със семена, които предпочитате.
Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30 минути.
Постните хлебчета с маслини са готови.