Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Постни хлебчета с маслини

Постни хлебчета с маслини

Постни хлебчета с маслини
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Толкова са вкусни, че сме готови да постим целогодишно, за да си похапваме от тях"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г + още малко за доомесване
  • вода - 250 мл
  • зехтин - 50 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • маслини - 200 г (нарязани)
  • за поръсване
  • сусам
  • мак
  • слънчогледови семки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като в леко затоплена вода разтворите маята, захарта и 3-4 супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло за 10 минути.

Пресейте брашното и направете кладенче. В него сложете втасалата мая, солта и зехтина.

Замесете мек и нелепнещо тесто.

Накрая прибавете и нарязаните на ситно маслини. Може да използвате микс от различни маслини.

Доомесете и оставете тестото на топло да удвои обема си за около 40 минути.

Без да премесвате, разделете втасалото тесто на 10 равни части. Оформете топчета и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.

Включете фурната на 50 градуса и сложете питките за 10-15 минути. Така ще втасат по-бързо.

Намажете хлебчетата с малко зехтин и поръсете със семена, които предпочитате.

Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30 минути.

Постните хлебчета с маслини са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: