Начин на приготвяне
Ако искате да си приготвите вкусни пукани чушлета за зимата без стерилизиране, този начин е много лесен по изпитаната стара бабина рецепта.
Изберете разноцветни люти чушлета. Изрежете дръжките, измийте и ги подсушете. Подгответе бурканчетата в близост до себе си на мястото, където ще пукате чушките.
Предварително сложете във всяко бурканче по 1 ч.л. сол, 2 с.л. захар, 2 с.л. олио и 10 с.л. оцет.
Разбъркайте с лъжица. Пуснете във всяко бурканче по един дафинов лист, по 3-4 зърна бахар, по 10-тина зърна черен пипер и щипка синапено семе.
Аз слагам и по 4-5 дребни скилидки чесън, по 2-3 цели стръкчета по-млада целина /керевиз/.
Чушлетата се пукат на нагрята ламарина върху газовия котлон. Още горещи се пускат в бурканите и се притискат с лъжица, така че да се уплътнят и докато при натискане маринатата ги покрие.
Затворете бурканите с машинката с метални капачки и ги обърнете с капачката надолу. Баба ми веднага завиваше шарените пукани чушлета с чердже. Така оставаха покрити, докато изстинат напълно.
За компотен буркан могат да се удвоят продуктите, като олиото може да остане 2 лъжици.
Бабините ароматни пукани чушлета са чудни!
Коментари