Медена торта с орехи

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Медена торта с орехи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8-10 парчета
"Страхотна медена торта, която приготвяме и поднасяме само при най-специалните случаи"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 3 броя
  • захар - 1 ч.ч.
  • мед - 4 с.л.
  • масло - 80 г
  • сода - 1 ч.л.
  • канела - 1 - 2 щипки
  • кардамон - 1 - 2 щипки
  • брашно - колкото поеме
  • за крема
  • сметана - 1 и 1/3 ч.ч. течна сладкарска
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон
  • ванилия - 1 прахче
  • мед - 3 с.л.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 жълтъка
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбийте с миксер яйцата със захарта до получаване пухкав крем и добавете разтопеното масло, меда и малко вода. Сложете тази смес на водна баня на котлона и бъркайте непрекъснато за около 20 минути.

В още топлата смес сипете пресятото брашно със содата, канелата и кардамона и замесете тесто. Щом се хомогенизира, разделете го на 4-5 равни топки и оставете в хладилника да престоят за 20 минути.

От всяка топка разточете еднакви тънки кори с големината на тавата, в която ще печете. Всеки блат изпечете в подмазнена тава в загряна на 220 градуса фурна, докато добият приятен леко кафяв цвят. Ако ги препечете, ще станат много твърди.

За крема разбийте сметаната със захарта, лимоновата кора, 3 с.л. мед, жълтъците и ванилията. Започнете да сглобявате тортата, като слепвате блатовете с крем и поръсвате всеки обилно със смлени орехи.

Накрая намажете цялата торта с крем и направете украса от орехи и други ядки. Оставете медената торта с орехи да престои няколко часа в хладилник (или 1 нощ) преди да поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
43
32
21
10
Дай твоята оценка: