Начин на приготвяне
Първо активирайте маята, като за целта затоплете малко от прясното мляко или затоплете керамичната купичка. Сипете захарта и маята, разбъркайте и поръсете с брашно, покрийте с чиния и оставете да шупне.
Разбийте яйцето със белтъка от второто яйце, добавете останалото прясно мляко, олиото и разбъркайте. Пресейте брашното, добавете солта и сипете яйчената смес и после - активираната мая.
Замесете хубаво еластично тесто, което не трябва да е меко или много твърдо, като пробвате с пръст трябва тестото да се връща. Намажете го с олио, покрийте с фолио и оставете да втаса. Готовото тесто разделете на шест еднакви части, като ги разтеглете.
Едната част заделете за центъра, а другите пет топки ги разточете на обли кори, които редите една върху друга, като мажете с разтопено масло без последната.
Разрежете на осем еднакви части, вземете голяма тава и покрийте с хартия за печене. Започнете да редите петлистните листа, като леко свивате от долу дебелата част на листото, а острия връх по желание притиснете с дървено шишче. Ако не можете да съберете всички листа, не е проблем - може да направите тази питка и със седем или шест листа.
От заделеното топче тесто разточете тънка кора, навийте на руло и разрежете по средата, след което двете половинки завийте по средата.
Покрийте с фолио готовата питка и оставете да втаса, след което я намажете със разбития жълтък, поръсете със семена по ваш избор и печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35 минути.
След като я извадите от фурната, я сложете на решетка да изстине, а отгоре я намажете с масло да стане мека и лъскава.
Питката за Илинден е готова.