Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Леща яхния със свинско месо с кокал

Леща яхния със свинско месо с кокал

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Леща яхния със свинско месо с кокал
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Щом е на кокал, дайте го насам..."

Необходими Продукти

  • свинско месо с кокал - 500 г
  • леща - 250 г
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • зелена пиперка - 1 бр.
  • целина - 1 парче (корен)
  • чесън - 0.5 глава
  • дафинов лист - 1 бр.
  • домати - 1 бр. голям
  • брашно - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете кокала на порции, измийте и го поставете в тенджера със студена вода да заври.

След като заври, изхвърлете водата, измийте отново месото и налейте отново студена вода. Поставете на котлона до заври и съвсем леко посолете. Така на слаб огън да поври за 30 минути.

Нарежете зеленчука на ситно, без 1-та глава лук и домата, и ги поставете при месото.

Измийте много добре лещата, като я киснете, плакнете и преплаквате няколко пъти.

Поставете добре измитата леща към врящото месо със зеленчука и добавете дафиновия лист и оставете да ври до готовност на лещата на бавен огън, ако е нужно долейте топла вода.

В тиган си направете запръжката от олио, ситно нарязания лук, брашното, настъргания домат и червения пипер. Нагрейте олиото и добавете лука, запържете до омекването му и добавете брашното.

Запържете до промяна на цвета на брашното и добавете домата, разбъркайте и след като заври, добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и сипете запръжката при готовото ястие.

Разбъркайте и поставете ястието да заври, 3 минути след завирането, свалете вече напълно готовата яхния от котлона.

Смесете малко оцет с 1 ч.л. мащерка и при сервиране добавете към порциите по желание.

Леща яхнията със свинско месо с кокал е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: