Начин на приготвяне
Нарежете кокала на порции, измийте и го поставете в тенджера със студена вода да заври.
След като заври, изхвърлете водата, измийте отново месото и налейте отново студена вода. Поставете на котлона до заври и съвсем леко посолете. Така на слаб огън да поври за 30 минути.
Нарежете зеленчука на ситно, без 1-та глава лук и домата, и ги поставете при месото.
Измийте много добре лещата, като я киснете, плакнете и преплаквате няколко пъти.
Поставете добре измитата леща към врящото месо със зеленчука и добавете дафиновия лист и оставете да ври до готовност на лещата на бавен огън, ако е нужно долейте топла вода.
В тиган си направете запръжката от олио, ситно нарязания лук, брашното, настъргания домат и червения пипер. Нагрейте олиото и добавете лука, запържете до омекването му и добавете брашното.
Запържете до промяна на цвета на брашното и добавете домата, разбъркайте и след като заври, добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и сипете запръжката при готовото ястие.
Разбъркайте и поставете ястието да заври, 3 минути след завирането, свалете вече напълно готовата яхния от котлона.
Смесете малко оцет с 1 ч.л. мащерка и при сервиране добавете към порциите по желание.
Леща яхнията със свинско месо с кокал е готова.