Начин на приготвяне
Лещата се изчиства и се слага да се вари. Трябва да се свари до полуготовност.
През това време се обелва и нарязва лукът на ситно. Чушките се изчистват и измиват, нарязват се на малки кубчета. Доматите от буркана се пасират.
Шунката се нарязва на кубчета или парченца, както ви е удобно.
След като се е сварила лещата, се маха от котлона и в дълбока тенджера се запържват лукът и чушките, трябва да омекнат.
Добавя се и шунката, да се позапържи, и след като придобие златист цвят, се изсипват доматите, водата и лещата.
Готви се до сгъстяване, като се разбърква от време на време. Подправя се със сол и чубрица.
След като е готова яхнията, можете да добавите подправки при необходимост.
Леща яхнията с домати и шунка е готова.