Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на тънки кръгчета, ако са по-дебели, може да се бланшират да не останат сурови. Тиквичката се нарязва и тя на колелца, чушката, чесънът и лукът се нарязват на ситно.
В загрято олио се задушава нарязаните лук, чесън и чушка, след две минути добавяме 3 настъргани домата. Овкусява се със сол, черен пипер и нарязани листа пресен босилек.
След като поври малко, да се сгъсти, снемаме от котлона и върху доматената смес се нареждат кръгчета тиквичка, картофи, домат и така се редуват, да се получи пъстра мозайка и тавата да се напълни.
Отгоре се поръсва с още малко олио, сол, черен пипер и риган. Покрива се с фолио и печем в загрята фурна 200 градуса за 30 минути. Изважда се, сваляме фолиото и се поръсва с две лъжици настърган пармезан.
Връща се във фурната за още 5-6 минути и рататуят е готов.
Вкусно, лятно ястие! Лесният рататуй с пармезан е готов.
Коментари