Апетитни кренвиршки

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Апетитни кренвиршки
Снимка: Дони Ники
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20 бр.
"Закуска, която ще ви върне в детството"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • сол - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 100 мл
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 мл
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • вода - 210 мл
  • жълтък - за намазване
  • сусам - за поръсване
  • кренвирши - 5 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в хладка вода заедно със захарта. Оставя се да шупне.

Яйцето се разбива и се прибавя към маята. Киселото мляко се угася със содата и се слага и то в купата. Прибавят се олиото и солта.

Започва да се прибавя по малко от пресятото брашното.

От тестото се правят топчета с маса 70-72 г (излязоха при мен 20 бр). Оставя се да втасат 30-40 мин.

Всяко топче се разточва на правоъгълник. В единия край се слага четвърт кренвирш, а надолу тестото се нарязва на лентички. Навива се от кренвирша към лентичките.

Слагат се в намазнена тава. Втасват още 30 мин. Намазват се с разбития жълтък и се поръсват със сусам.

Пекат се за 15-20 минути при 230 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
40
30
21
10
Дай твоята оценка: