Начин на приготвяне
Добре овкусете пилешките филета със сол, черен пипер, розмарин и ги полейте с малко лимонов сок.
Оставете да престоят, а през това време направете пестото, като пасирате в кухненски робот или блендер почистените листа босилек, 1/3 ч.ч. кедрови ядки (орехи), лимонов сок от 1 цитрус, малко чили на вкус, счукания чесън, сол, каперси и черен пипер на вкус.
Докато машината работи долейте през отвора малко зехтин, за да се споят добре съставките. Накрая объркайте пестото с настъргания пармезан.
Загрейте малко мазнина в тиган и запържете пилешките филета равномерно от двете страни. Извадете ги и ги намажете обилно с пестото.
В същия тиган сложете ситно скълцаните кубчета домати да се задушат, като добавите и подправки на вкус. Добавете виното и разбъркайте за секунди, след което снемете от котлона.
Сипете получения доматен сос в тавичка. Отгоре наредете пилешките филета с песто и сложете фолио.
Пъхнете пилешкото с песто по средиземноморски да се пече за 20 минути в загряна на 200 градуса фурна. Накрая може да запечете за няколко минути и без фолио.