Начин на приготвяне
Необходими са ви дървени клечки за сладолед. За формички се ползват малки картонени чашки от кафе.
В тенджера с плътно дъно се изсипват захарта, нишестето, какаото и солта. Разбъркват се с телена бъркалка. При непрекъснато разбъркване се налива от 80 мл от общото мляко, за да се получи гъста паста, като продължава да се разбива с бъркалката, за да стане максималко гладка.
След това се добавят и останалото мляко, сметаната и нарязаният на ситно шоколад. Тенджерата се поставя на умерен котлон и се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти, да стане като тежка майонеза, за около 2 минути.
Времето се измерва, след като започнат да се появяват балончетата при завиране. Сваля се от котлона и се добавят ванилията и маслото. Разбърква се внимателно с шпатула, за да бъде напълно гладка. Сместа се излива в приготвените картонени чашки, по-малко от половината на чашката.
Поставят се във фризер и след около 45-50 минути, след като сместа вече е започнала да стяга, се поставя в средата на всяка чашка дървената клечка. Оставят се във фризер най-малко за около 4-5 часа или за 1 нощ.
Изваждането на фъча от чашката става, като се потопи всяка формичка за няколко секунди в гореща вода.
Източник: joyofbaking
Забележка: От тази смес излизат около 4-5 картонени чашки. Може да се приготви и с млечен шоколад, по желание и вкус.
Разкошно, силно шоколадово удоволствие за горещите летни дни.
Сладоледеният шоколадов фъч е готов.