Сладоледен шоколадов фъч

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Сладоледен шоколадов фъч4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Шокоманията е любимата ни лудост"

Необходими Продукти

  • захар - 65 г
  • царевично нишесте - 1 с.л. (9 г)
  • какао - 2 с.л. висок процент (14 г)
  • сол - щипка
  • прясно мляко - 240 мл висок процент на стайна температура
  • сметана - 60 мл ( висок процент 35 - 40%)
  • шоколад - 45 г ситно нарязан (висок процент какао)
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • масло - 1/2 с.л. (7 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходими са ви дървени клечки за сладолед. За формички се ползват малки картонени чашки от кафе.

В тенджера с плътно дъно се изсипват захарта, нишестето, какаото и солта. Разбъркват се с телена бъркалка. При непрекъснато разбъркване се налива от 80 мл от общото мляко, за да се получи гъста паста, като продължава да се разбива с бъркалката, за да стане максималко гладка.

След това се добавят и останалото мляко, сметаната и нарязаният на ситно шоколад. Тенджерата се поставя на умерен котлон и се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти, да стане като тежка майонеза, за около 2 минути.

Времето се измерва, след като започнат да се появяват балончетата при завиране. Сваля се от котлона и се добавят ванилията и маслото. Разбърква се внимателно с шпатула, за да бъде напълно гладка. Сместа се излива в приготвените картонени чашки, по-малко от половината на чашката.

Поставят се във фризер и след около 45-50 минути, след като сместа вече е започнала да стяга, се поставя в средата на всяка чашка дървената клечка. Оставят се във фризер най-малко за около 4-5 часа или за 1 нощ.

Изваждането на фъча от чашката става, като се потопи всяка формичка за няколко секунди в гореща вода.

Източник: joyofbaking

Забележка: От тази смес излизат около 4-5 картонени чашки. Може да се приготви и с млечен шоколад, по желание и вкус.

Разкошно, силно шоколадово удоволствие за горещите летни дни.

Сладоледеният шоколадов фъч е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: