Начин на приготвяне
За тази рецепта ще сервираме стридите сурови, както и е най-препоръчителният начин за консумацията им, за да се насладим максимално на интензивния им вкус на море. Пъпешът само ще добави екзотична нотка и интересен привкус.
Най важно за този морски дар е той да бъде закупен от сигурно място и да е пресен. Задължително е и стридите да бъдат съхранени в хладилник, без да се отварят и покрити или леко заровени в много лед до момента на консумацията им.
Нарежете пъпеша на ситни кубчета, а лимоните на четвъртинки или половинки.
Пригответе си широко плато, в което да има място да разположите всичките 8, които са достатъчни за предястие на 4 човека. По желание може да натрошите леда и да го поставите на дъното на платото, а стридите да легнат разположени върху него за повече свежест и визия.
С нож за стриди или обикновено малко ножче, внимателно разтворете всяка от тях и положете върху леда или направо в чинията. Внимавайте да не нараните пръстите си, тъй като по повърхността на черупката има доста остри части.
Поставете върху всяка отворена стрида парченца от пъпеша и гарнирайте с лимон, който изстисквайте отгоре преди да изсърбате вътрешността.
Насладете се на стридите с чаша шампанско или друго пенливо вино (Просеко, Кава).
Добър апетит!