Начин на приготвяне
Обелените патладжани и тиквичка се нарязват на дребни кубчета (със страна не повече от 1 см). Лукът се накълцва на ситно, морковите се настъргват на ренде, чесънът също се накълцва на ситно, доматите се обелват и се настъргват.
За по-лесно лукът може да се нареже на парчета, морковите - на дебели кръгчета и всичко това да се завърти в блендера.
В дълбок тефлонов тиган (или друг подходящ съд) олиото се нагрява, добавят се патладжаните и тиквичката, посоляват се и се задушават под капак 10 минути на умерен огън. После се добавят лукът и морковите.
Сместа се задушава още 10 минути. От време на време се разбърква да не загори. После се добавят чесънът и доматите (или доматеното пюре), всичко се разбърква отново много добре и се задушава още 20 минути.
Когато поизстине, сместа се пасира с пасатор или в блендер. Към вече готовата смес преди пасирането може да се добави ситно нарязан магданоз и черен пипер. Освен това може да се прибави и чаена лъжичка захар или мед - става още по-вкусно.
Този хайвер може да се поднася като гарнитура, като салата или намазан дебело на тънка филийка хляб - като сандвич.
Хайверът от патладжани и тиквичка е много вкусен.