Начин на приготвяне
В топлото прясно мляко натрошете маята, добавете по 1 ч.л. захар и брашно, разбъркайте и оставете за 10 минути да шупне.
След което към нея добавете разбитите яйца, олио, киселото мляко и солта, разбъркайте. Към тях добавяте пресятото брашно поетапно и замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставете за 30 минути на топло.
Разделете втасалото тесто на две равни части. Първата част разделете на 4 равни части и оформете топки. Разточете ги на четири кори и ги подредете една, върху друга като по между им мажете на тънко с меко масло, най-горната не мажете. Разточете наслоените кори на една голяма кора, която разрежете на 16 триъгълни парченца (като за кифлички).
На всеки триъгълник, направете в средата прорез, през който прекарвате два пъти острата част на триъгълното парче (като усукано става), навийте триъгълника като кифличка и подредете в кръг тава намазана с малко меко масло тава с диаметър – 30 см.
От втората част тесто, откъснете ¼ от него и оформете на топка- тя ще е в средата на тавата.
Останалото тесто, разточете на правоъгълна кора, намажете я с меко масло и навийте на руло. Поръсете рулото с грис или царевично брашно и оваляйте добре да полепне по цялото руло.
Поставете оформеното руло в тавата след кифлите в кръг. С ножица нарежете под ъгъл на няколко места рулото, но не до долу и оформете разрязаните парчета на венчелистчета. Намажете отделеното топче с разбит белтък и потопете в семената да полепнат обилно по него и поставете в средата на погачата.
Намажете с разбит жълтък и 1 с.л. прясно мляко, само навитите кифли в кръг и оставете оформената погача за 30 минути да се понадигне.
Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за 30 минути, след като получи златист загар отгоре, поставете парче алуминиево фолио.
Погачата Лято е готова.
Коментари