Погача Лято

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Погача Лято
Снимка: Мария Симова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Почти може да усетите как грее от масата"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - около 800 г
  • прясна мая - 40 г
  • масло - 60 г
  • грис - или царевично брашно (1 шепа за овалване на рулото)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко натрошете маята, добавете по 1 ч.л. захар и брашно, разбъркайте и оставете за 10 минути да шупне.

След което към нея добавете разбитите яйца, олио, киселото мляко и солта, разбъркайте. Към тях добавяте пресятото брашно поетапно и замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставете за 30 минути на топло.

Разделете втасалото тесто на две равни части. Първата част разделете на 4 равни части и оформете топки. Разточете ги на четири кори и ги подредете една, върху друга като по между им мажете на тънко с меко масло, най-горната не мажете. Разточете наслоените кори на една голяма кора, която разрежете на 16 триъгълни парченца (като за кифлички).

На всеки триъгълник, направете в средата прорез, през който прекарвате два пъти острата част на триъгълното парче (като усукано става), навийте триъгълника като кифличка и подредете в кръг тава намазана с малко меко масло тава с диаметър – 30 см.

От втората част тесто, откъснете ¼ от него и оформете на топка- тя ще е в средата на тавата.

Останалото тесто, разточете на правоъгълна кора, намажете я с меко масло и навийте на руло. Поръсете рулото с грис или царевично брашно и оваляйте добре да полепне по цялото руло.

Поставете оформеното руло в тавата след кифлите в кръг. С ножица нарежете под ъгъл на няколко места рулото, но не до долу и оформете разрязаните парчета на венчелистчета. Намажете отделеното топче с разбит белтък и потопете в семената да полепнат обилно по него и поставете в средата на погачата.

Намажете с разбит жълтък и 1 с.л. прясно мляко, само навитите кифли в кръг и оставете оформената погача за 30 минути да се понадигне.

Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за 30 минути, след като получи златист загар отгоре, поставете парче алуминиево фолио.

Погачата Лято е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво Миме ,страхотна е скоро и аз ще опитам този модел :)
29.07.2017 11:29