Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Портокалов сладкиш с кардамон

Портокалов сладкиш с кардамон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Портокалов сладкиш с кардамон
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Няколко зрънца кардамон в този сладкиш карат портокаловия аромат да разцъфне"

Необходими Продукти

  • брашно - 190 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • масло - 200 г разтопено
  • бадеми - 100 г ситно смлени
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • кардамон - 3 шушулки, само зрънцата
  • За сироп
  • захар - 225 г
  • вода - 125 мл
  • портокали - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме сиропа, поставяйки водата и захарта на среден огън. Режем портокалите на тънки кръгчета и щом захарта се разтопи ги пускаме вътре. Оставяме сиропа да ври 10-15 минути като намаляваме малко огъня. Портокалите трябва да омекнат и пуснат всичкия си аромат, но не трябва да се разкашкват и нарушават целостта си.

Отстраняваме от огъня, изваждаме и отцеждаме кръгчетата плод и оставяме настрана.

В купа разбиваме яйцата със захарта, докато побелеят и почти утроят обема си. Директно върху тях пресяваме брашното с бакпулвера и разбъркваме внимателно с дървена лъжица.

Прибавяме разтопеното масло, бадемите, зрънцата кардамон и настърганата кора от портокал и отново разбъркваме.

Кръгла тавичка с диаметър 25 см. покриваме с хартия за печене, алуминиево фолио или просто намасляваме обилно.

Подреждаме кръгчетата портокал по дъното и стените на тавичката като ги притискаме леко, за да залепнат. Върху тях изсипваме сместа за сладкиша и печем на 170 градуса в предварително загрята фурна около 40-45 минути или до суха клечка.

Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади леко върху решетка (4-5 минути), след това обръщаме и сиропираме.

Оставяме да изстине напълно преди да сервираме.

Плодовият сладкиш е подходящ за лек десерт със своя свеж и ненатрапчив аромат! Текстурата му е нежна и се топи в устата.

Приготвяла съм го и без бадемите, увеличавайки малко брашното. Резултатът е също толкова разкошен! Надявам се да пробвате, да споделите и да ви е сладко!

Портокаловият сладкиш с кардамон е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: