Начин на приготвяне
Фурна - 165 - 170 градуса; Дълбока форма за кейк с дупка, ребрована и много добре намаслена.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Оставя се да се охлади, докато се приготви тестото за кейка.
В купа се пресява брашното, бакпулвера, содата и солта.
В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото, прибавя се на порции захарта. Сместа се разбива на висока скорост на миксера около 2-3 минути до много пухкав крем.
Добавят се яйцата едно по едно, разбива се, а след това ванилията и заквасената сметана. Последователно се добавя брашното на три пъти, като се редува на два пъти с прясното мляко. От сместа се отделя 1/3 и към тази част се добавят кафето и охладеният шоколад. Разбърква се до хомогенност.
В намаслената с масло форма със супени лъжици се редуват топки от двата вида тесто, ваниловото и шоколадовото, шахматно.
След това с дълго дървено шишче се оформят осмици, само докато леко се комбинира сместа, не се разбърква, колкото да се получи при изпичане мраморен ефект.
Пече се на 165-170 градуса за около 35-45 минути или до суха клечка.
Изважда се готов кейкът от фурната и се оставя във формата за около 20 минути и след това се обръща върху решетка. По желание може да се напудри с пудра захар.
Американският богат мраморен кейк е готов.
Източник: joyofbaking
Богат кейк със силен аромат на шоколад. Кафето се добавя, за да може да се подчертае точно шоколадовият вкус.