Начин на приготвяне
Фурна - 220 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Патладжаните се измиват и се разрязват на половини заедно с дръжките за повече естетика.
Във всяка половинка се правят разрези в диагонал, но не и до дъното им, след това отново в диагонал, за да се получат малки квадратчета. Поръсват се със сол и черен пипер.
Пресоват се скилидите чесън и се натриват във вътрешността на всяка половинка патладжан. Поливат се обилно със зехтин и се поставят във фурната. Пече се на 220 -200 градуса за около 40 мин.
След това се обръщат с вилица, за да омекнат и от долната страна, за около 15 мин и отново се обръщат. Ако е необходимо се долива още малко зехтин. Изваждат се от фурната и бързо се намачква вътрешността им с вилица и се поръсват с козето сирене.
Връщат се отново във фурната и се допичат за още 10 мин само на горен реотан. Изваждат се. С вилица се посипва върху патладжана в кръг течен мед. Поръсват се с наситнен магданоз.
Печените патладжани с козе сирене, мед и чесън са много вкусни.
Източник: Вкуснотека Ани Шикарян
Забележка: Изключително вкусни патладжани на фурна. Рецепта с дъх на лято, лесна и бърза.
Патладжаните, след като бяха запечени отгоре за около 40 мин, не беше необходимо да ги обръщам, те вече бяха напълно готови. Извадих ги, намачках ги с вилица, както е указано в рецептата, и посипах сиренето.
Запекох пълнените патладжани за 10 мин. Важно е да се следи печенето им, за да не прегорят във фурната. Нека вълнежът им да бъде сочен.