Начин на приготвяне
Обелваме доматите, аз приготвих с розови едри и нарязваме на едри парчета в тавичка.
Червените чушки се почистват от семената, нарязват на едри парчета и сипваме в доматите. Добавя се нарязан лук, скилидки чесън, нарязан пресен магданоз. На два пъти се сипват нарязаните зеленчуци в каната на блендера и за 2-3 минути се блендират на гладка смес.
Сипваме доматеницата в тенджера, добавяме олио, сол и захар на вкус, кимион и черен пипер. Варим на умерен огън, като се разбърква с дървена лопатка.
Добре е тенджерата да е по-дълбока, защото се образува пяна и може да кипи, затова огънят е умерен, не силен.
Варим, докато се получи гъстота на боза, и снемаме да се охлади леко. С черпак се пълнят шишенца или бурканчета.
Варим за 5 минути за капачка и оставяме в горещата вода, докато се охладят. Съхраняваме на хладно за зимата.
Получи се вкусна доматеница, може да се добави към чушки, спагети, кюфтета, пържоли, тиквички, пържени картофи и други ястия.
Коментари