Начин на приготвяне
Свинското контра филе е хубаво да има отгоре тъничък пласт мазнина, но всякакви ципи се отстраняват с много остър нож.
В блендер се поставя 1 глава лук, горчицата, сладкото от портокали, маслото, сол, черен пипер и се смила до хубава паста.
Другата глава лук се нарязва на по-големи филийки и се поставя в тавичката за печене, заедно с нарязан на четвъртини портокал с кората, крушите нарязани на по-дебели филийки, мащерката, салвията и стрък от сушено къри. Отгоре се поставя месото и се залива със сместа от блендера.
Хубаво с ръка се намазва от всички страни. Добавят се 20 до 30 мл вода, още бучка масло и се пече в загрята фурна на 200 градуса за 15 минути, а след това на 180 градуса за около 1 час.
След това време печеното свинско се оставя да отпочине за около 10 минути и се сервира нарязано на филийки.
Гарнитура: Глазирани моркови
Свинското контра филе с портокали и гарнитура от глазирани моркови е много вкусно!
Източник: MasterChef Anna Olson
Забележка: Едно по-различно свинско печено е точно тази рецепта, отгоре с плътна хрупкава горичка, прекрасен вкус между сладко и солено, усеща се приятно карамелизиран лук, крушата, която е и хрупкава и мека едновременно и киселата жилка от портокала.
Задължителното е портокалът да е с кората. Точно той придава много приятен аромат. Ползвах БИО такъв, като предварително измих с четка кората му. Сладкото от портокали не се заменя с нищо.