Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свинско контра филе с портокали и гарнитура от глазирани моркови

Свинско контра филе с портокали и гарнитура от глазирани моркови

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Свинско контра филе с портокали и гарнитура от глазирани моркови
Снимка: marcheva14
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Едно истинско гурме ястие с прекрасен вкус между сладко и солено"

Необходими Продукти

  • свинско контра филе - около 800 г
  • лук - 2 глави (стар)
  • дижонска горчица - 2 ч.л. едра
  • портокалово сладко - 2 ч.л.
  • масло - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • круши - 2 бр. твърди
  • портокали - 1/2 бр.
  • мащерка - 2 щипки
  • салвия - 2 щипки листа от градинска салвия (суха)
  • къри - 1 стрък сухо градинско
  • ГАРНИТУРА
  • моркови - глазирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското контра филе е хубаво да има отгоре тъничък пласт мазнина, но всякакви ципи се отстраняват с много остър нож.

В блендер се поставя 1 глава лук, горчицата, сладкото от портокали, маслото, сол, черен пипер и се смила до хубава паста.

Другата глава лук се нарязва на по-големи филийки и се поставя в тавичката за печене, заедно с нарязан на четвъртини портокал с кората, крушите нарязани на по-дебели филийки, мащерката, салвията и стрък от сушено къри. Отгоре се поставя месото и се залива със сместа от блендера.

Хубаво с ръка се намазва от всички страни. Добавят се 20 до 30 мл вода, още бучка масло и се пече в загрята фурна на 200 градуса за 15 минути, а след това на 180 градуса за около 1 час.

След това време печеното свинско се оставя да отпочине за около 10 минути и се сервира нарязано на филийки.

Гарнитура: Глазирани моркови

Свинското контра филе с портокали и гарнитура от глазирани моркови е много вкусно!

Източник: MasterChef Anna Olson

Забележка: Едно по-различно свинско печено е точно тази рецепта, отгоре с плътна хрупкава горичка, прекрасен вкус между сладко и солено, усеща се приятно карамелизиран лук, крушата, която е и хрупкава и мека едновременно и киселата жилка от портокала.

Задължителното е портокалът да е с кората. Точно той придава много приятен аромат. Ползвах БИО такъв, като предварително измих с четка кората му. Сладкото от портокали не се заменя с нищо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: