Неустоимо вкусни кифли

Мария СимоваМария СимоваГуру110857104913
22/08/2017
"Задължително използвайте домашни яйца за тази рецепта "
Приготвяне30 мин.
Готвене15 мин.
Общо45 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 267
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • кисело мляко - 200 г
  • масло - 125 г или свинска мас
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ванилова захар - 1 бр.
  • прясно мляко - 180 мл
  • брашно - 1200 г
  • сладко от сини сливи - 2 бурканчета от 300 мл
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В част от прясното топло мляко разтворете маята и 1 с.л. захар, добавете 1 с.л. брашно и разбъркайте, оставете така за около 10 минути да шупне.

Разбийте яйцата с вилица, като преди това сте отделили единия жълтък, към тях добавете захарта, ваниловата захар, останалото топло мляко, настърганата лимонова кора, киселото мляко, омекотената мазнина.

Отделно в купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, сипете течната смес в него и замесете меко тесто.

Поставете купата в съд с топла вода, докато започне да си надига тестото. Без да го премесвате, разделете тестото на топчета по 100 г. Всяко топче разточете с точилка на кора във формата на елипса.

Откъм широката ѝ страна разпределете 1 с.л. с връх сладко от сини сливи, навийте на руло без да подгъвате краищата на кифлата (като франзела). Подредете кифлите в тава с хартия за печене на 1 пръст разстояние една от друга, оставете настрани докато започнат да нарастват кифлите.

Намажете ги с отделения разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко, поръсете ги със захар и печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна до златисто-кафяв цвят. Ароматни, вкусни и големи кифли за големи и малки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар