Богата мусака със сметанова заливка
Bogata musaka sa prelivom od pavlake
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Богата мусака със сметанова заливка

Богата мусака със сметанова заливка

Богата мусака със сметанова заливка
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
01/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции6
"Мусаката е ястие, без което просто не можем А тази ни е от любимите"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • кайма - 400 г
  • зеле - 400 г
  • домати - 2 бр. средно големи
  • лук - 1 глава
  • ориз - 150 г
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сметана - 200 мл готварска
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 400 мл
  • олио - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете лука и го нарежете на ситно. Задушете го в част от мазнината, докато омекне. Добавете каймата и продължете де готвите до промяна на цвета на каймата.

Настържете доматите на едро ренде и ги прибавете към сместа. Гответе при непрекъснато бъркате 3-4 минути и отстранете тигана от котлона.

Обелете картофите и ги нарежете на ситно или ги настържете на шайби на фино ренде. Бланширайте ги в подсолена вода до омекване.

Настържете зелето на много фино и го задушете в останалата мазнина до омекване. Прибавете измития ориз и вода до покриване на продуктите. Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер.

На дъното на подходяща тава за печене наредете бланшираните картофи, като предварително сте ги отцедили от водата.

Сложете втори пласт месната смес, а отгоре завършете със зелето и ориза.

Налейте 1 ч.ч. вода /ако е необходимо, по време на печенето, добавете още вода/. Сложете тавата в загрята фурна до 200 градуса и изпечете до готовност.

Разбийте яйцата в купа, добавете киселото мляко и сметаната. Овкусете със сол и допечете до готовност на заливката /трябва да се образува кафеникаво-златист загар/.

Готовата мусака поръсете със свеж магданоз.

Богатата мусака със сметанова заливка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: