Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Вкусни и ароматни баклавички

Вкусни и ароматни баклавички

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4121k1621
Вкусни и ароматни баклавички3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
30
"Време е да боднем по 1-2-3 вкусни малки баклавички"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет готови
  • масло - 125 г
  • орехи - 250 - 300 г
  • за сиропа
  • захар - 2.5 ч.ч.
  • вода - 2 и 1/2 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително разтопяваме маслото. С помощта на чопър смиламе орехите.

Взимаме по една кора и я намазва цялата обилно с масло. Отгоре я поръсваме с орехи. Взимаме тънка точилка с помощта на която завиваме внимателно баклавичката.

Когато я завием до края започваме да притискаме от двата края към средата, след което внимателно изваждаме баклавичката от точилката. Готовата баклава нареждаме в предварително намаслена тава.

По същия начин процедираме и с останалите кори, като баклавичките се поставят една до друга. Преди да ги сложим да се пекат ги намазваме отгоре с разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Когато извадим баклавичките ги нарязваме с нож и ги оставяме да изстинат.

Изстиналите вече баклавички заливаме с топъл сироп, който приготвяме по следния начин. Смесваме всички съставки за сиропа и го оставяме да поври около 5 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: