Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов Сладкиш»Шоколадов кейк с тъмна бира

Шоколадов кейк с тъмна бира

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Шоколадов кейк с тъмна бира2 / 2
18/07/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10-12 парчета
"Гениално! Кейк с бира! Непременно опитайте и споделете"

Необходими Продукти

  • бира - 250 мл тъмна
  • какао - ¾ ч.ч. неподсладено
  • масло - 230 г
  • брашно - 2 ч.ч. пресято
  • захар - 2 ч.ч.
  • сода - 1.5 ч.л. бикарбонат
  • сол - ¾ ч.л.
  • яйца - 2 големи
  • сметана - 2/3 ч.ч. заквасена
  • шоколадова заливка
  • шоколад - 170 г черен
  • сметана - 6 ч.л. течна, готварска
  • кафе - ¾ ч.л. разтворимо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете тъмната бира в съд на котлона да се загрее и добавете маслото, нарязано на парчета. Разбъркайте до разтопяване и добавете какаото, разбъркайте докато се разтвори и снемете, за да изстине сместа.

Смесете брашното, захарта, содата и солта. Отделно разбийте с миксер сметаната и яйцата, предварително оставени на стайна температура. Към тях добавете бирено-какаовата смес и разбъркайте отново. При непрекъснато разбъркване добавете на части и сухите съставки. Бъркайте, колкото да се смесят, без да прекалявате.

Сипете сместа за кейка в добре намаслена форма за кейк с хартия за печене, която също е намаслена. Сложете кейка с тъмна бира да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 30-35 минути. Накрая проверете дали е готов с клечка за зъби.

Изпечения кейк охладете леко, а през това време направете шоколадовата глазура. За целта загрейте сметаната и разтопете в нея натрошения шоколад. Разбъркайте с кафето и залейте глазурата върху шоколадовия кейк с тъмна бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

аз
аз
снимката на този сладкиш е същата като тази на Италиански шоколадов сладкиш, познайте сега кой кой е?!
17.05.2013 15:44
Мариана
Мариана
...и със светла става :)))
19.07.2012 12:23