Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Плакия»Шаран-плакия

Шаран-плакия

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Шаран-плакия3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
190 мин.
Порции
6
"Има много начини за приготвяне на шаран, но шаран плакия е истинска класика!"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 едър, до 2 кг.
  • домати - 6 - 7 големи хубаво узрели
  • лук - 3 глави
  • чесън - 1 глава пресован
  • червен пипер - 1 ч.л. + 1/2 ч.л. лют
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • риган - 1/2 ч.л. сух
  • магданоз - 1 връзка
  • дафинов лист - 1 - 2 броя
  • мед - 2 с.л. или захар
  • лимони - 1 брой
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете шарана отвън, разрежете го през гърба и от там извадете вътрешностите - по този начин се получава повече пространство за пълнене. Добре го посолете равномерно и го оставете така за 1 час да престои.

За да направите плънката обелете доматите и ги настържете. Загрейте малко мазнина и задушете последователно скълцания лук, чесън, меда, лимонов сок.

Добавете всички всички подправки без дафиновия лист и оставете сосът да къкри до омекване и изпаряване на течността. Накрая снемете и добавете скълцания ситно магданоз.

Едната половина от тази смес разпределете в тавата, а с другата напълнете шарана. Отгоре го покрийте с нарязани кръгове домат. Сложете шаранът плакия да се пече в загряна на 220 градуса фурна за около 1 час.

После го извадете, обърнете го внимателно от другата страна, за да се изпече и там. Покрийте го с тънки кръгчета лимон и върнете в печката.

Сложете дафиновите листа в доматения сос и оставете да се пече за още 30-40 минути или докато течността се изпари от доматите и сосът остане на мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
45
33
20
10
Дай твоята оценка: