Начин на приготвяне
Сливите се измиват и нарязват на малки парченца, това се прави с цел по-бързо да омекнат при варенето.
Поставят се в голяма тенджера нарязаните плодове и смесваме с обикновена бяла захар и 1 ч. ч. от 300 мл студена вода.
Поставя се на котлона да заври, като се бърка с дървена лъжица за 40 минути, докато омекнат плодовете.
Сипваме желиращата захар и непрекъснато се бърка от 4 до 6 минути, защото тя е консервантът, има 30 г пектин и не е нужно да добавяме лимонена киселина.
Снема се от котлона, с черпак се пълнят бурканите докато е още гореща сместа и затваряме с капачки. Обръщаме с дъното нагоре и оставяме така докато се охлади конфитюрът.