Начин на приготвяне
Замесва се тестото, като брашното се пресява в тавичка и към него се добавят солта и джодженът. Джодженът много добре трябва да е стрит и не трябва да има клечки.
Обърква се с лъжица, за да може джодженът да се смеси добре с брашното.
В чаша с хладка вода се добавя захарта и маята. Разбъркват се добре и се оставят да шупнат.
В брашно се прави кладенче и се сипва 80 мл зехтин. Бавно на порции се добавя и маята, като се бърка с лъжица или ръка, както ви е удобно. Замесва се меко и нелепкаво тесто.
В тавичка се сипва олио около 50 мл и хубаво се намазва. Тестото се разстила в тази тавичка с помощта на ръцете и пръстите ви.
Трябва да стане равномерно разстлано. Оставя се за около 30 минути да втаса. След като е втасало с пръсти се правят дупки по цялото тесто.
Измиват се и се нарязват на колелца чери доматите. Нареждат се върху фокачата. Посолява се цялата фокача с джоджен и сол, залива се с около 3 -4 с.л. зехтин.
Оставя се да около 10-15 минути да си почне. Слага се в предварително загрята фурна на 200 градуса да се пече за 15 минути.
Фокачата с джоджен и чери домати е готова.
Коментари