Начин на приготвяне
Преди за започнем със замесването на тестото, трябва да измиете и сварите в подсолена вода пилешките бутчета.
С помощта на вилица можете да разберете, дали са се сварили. Месото трябва да е крехко и лесно да влиза самата вилица, като завъртите с нея, месото лесно се отделя от кокала.
След като местото изстине, отделете го от кокалите, накъсайте на парченца и оставете в купа.
Маслините за предпочитане е да са без костилка, за да може само да ги нарежете. Аз ползвах черни маслини с костилка и ги обезкостих.
Маслините можете да ги нарежете, както прецените.
Замесете тестото, като се пресява брашното в тавичка, в средата се прави кладенче и се добавя солта, яйцето и олиото.
Прясното мляко предварително трябва да загреете, като температурата му трябва да е колкото телесната или да можете спокойно да държите пръста си.
Към него добавяте маята и захарта, бъркате докато се разтворят добре и добавяте на порции към брашното. Не е необходимо да шупне, само трябва да се разтвори.
Замесвате меко, нелепкаво тесто. Оставяте го да втаса, като трябва да удвои обема си.
Ако в стаята е студено, можете да го сложите във фурната на 30-40 до 50 градуса, но трябва задължително да го завиете с кърпа, за да не хване коричка. През зимните месеци, аз ползвам фурната за втасване на тестото.
След като тестото е втасало се премесва и разделя на три равни части. За целта аз ползвах кухненска везна и го измерих.
Всяка една част се разточва, като дължината й е приблизително 40 см дължина и 12-14 см ширина.
Намазва се с олио, пилешкото месо и маслините се разделят на три равни части и се поръсват корите по цялата дължина.
Отгоре се подправя с чубрица. Навиват се на руло и се сплитат на плитка.
Съдът, в който ще печете трябва да се намазни с олио и да се набрашни, за да не залепне питката. Аз ползвах йенска тенджера за печенето. Тя ми е най-удобна, защото е прозрачна, вижда се дъното и кога питката се е изпекла.
Слагате плитката, като я увивате от средата към краищата.
В малка чашка слагате 3 с.л. олио и куркумата, добре разбивате и намазвате питката с четчица, поръсвате със семена по избор.
Оставяте да втаса отново, като трябва да уголеми обема си един път.
Печете на 180 градуса до готовност в предварително загрята фурна без вентилатор.
Проверява се, дали е готова с помощта на клечка за зъби, ако по нея не остане нищо след като сте боцнали, значи е готова.
Ако е необходимо ползвайте фолио, за да не загори питката отгоре.
Коментари