Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и се разрязват на две по дължината. С помощта на лъжица се издълбава вътрешността им, тя се запазва и се оставя в купа. Гледайте така да издълбаете, че да може после да се нареже на кубчета.
Всяка половинка се осолява, както и издълбаната вътрешност. Оставят се 30 минути със солта, за да може да горчивината от тях да се махне.
След тези 30 минути измивате половините много добре с вода. Вътрешността също, като оставяте да се изцедят.
В дълбока тенджера си слагате маста да се разтопи. Обелвате и нарязвате лука на ситно и го добавяте към маста.
Вътрешността на патладжаните нарязвате на кубчета и след като лукът е поомекнал, добавяте. Бъркайте почти непрекъснато, за да не се захване за дъното.
Нарежете си четири домата на кубчета и добавяте към лука и патладжаните. Доматите ще пуснат сока си и така ще се стане по водно.
Сместа ще е готова, след като доматите се сготвят. Махнете вече готовата плънка и я подправете със сол и чубрица. Пълните патладжаните и ги нареждате в тавичка, добавяте вода, толкова че да е на половината на тях.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути без вентилатор.
Нарязвате си домат на 8 бр. кръгчета. След 25-тата минута слагате върху всеки патладжан резенче сирене и отгоре домат. Печете още 15 минути до омекване на домата.