Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача Роза за Малка Богородица

Погача Роза за Малка Богородица

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Погача Роза за Малка Богородица2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
20
"За празника, за именниците и за всички онези, които почитат Божията майка - Погача Роза за Малка Богородица"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • прясна мая - 1 кубче
  • брашно - 800 г
  • масло - 70 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа пресейте брашното направете кладенче и поръсете със солта. В топлото прясно мляко разтворете маята със захарта до пълното ѝ разтваряне, добавете 1 с.л. брашно и разбъркайте добре. Покрийте със стреч фолио и оставете на топло да шупне.

Отделно разбийте яйцата и ги прибавете в кладенчето от брашно, добавете киселото мляко, олиото и шупналата мая, замесете меко тесто. Покрийте тестото със стреч фолио и оставете да втаса за около 30 минути не повече, на топло.

Разделете тестото на две равни части. Първата част разделете на четири еднакви и оформени попчета. Всяко топче, разточете на кора с диаметър 20 см, подредете ги една върху друга като помежду им мажете с част от мекото масло. Отново разточете наслоените кори на по голяма кора и нарежете на 16 триъгълни парчета (като за кифлички).

На всеки триъгълник направете прорез в средата с нож за пица. Прекарайте острата страна на триъгълното парче през прореза два пъти и навийте на кифлички. Подредете кифличките в тава с диаметър 28 см, намазана с меко масло една до друга в кръг, като 12 кифли нареждате около стената на тавата, а останалите 4 вътре в кръга една срещу друга на кръст.

Втората част тесто разделете на 4 оформени топчета, разточете ги на кори с диаметър 25 см. Подредете ги една върху друга, като помежду им мажете с меко масло. Разделете наслоените кори на четири триъгълни парчета (на кръст), направете им прорез в средата с нож за пица и прекарайте острия връх на парчето през него на два пъти (като първите парчета).

Поставете четирите усукани парчета в средата на питката като листа на розата (с острия връх навън) на кръст. В средата на погачата, остава лека вдлъбнатина – там изработете ръчно розата на Богородица като листата оформите от Солено тесто, рецептата за което ще намерите в сайта на Gotvach.bg.

Готовата погача, намажете с разбит жълтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко (без розата от солено тесто)и оставете да се понадигне за около 30 минути. Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до златист цвят, след което върху нея поставяте алуминиево фолио а градусите намалявате на 180.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: