Начин на приготвяне
В малка част от топлото мляко активирайте прясната мая, като сипете захарта и малко брашно. Разбийте яйцата, но първо отделете единия жълтък и прибавете една лъжичка мляко и няколко капки олио за намазване.
Сипете киселото и останалото прясно мляко, олиото и разбъркайте. Пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче, сипете млечната смес и маята.
Замесете хубаво гладко тесто, което намажете с олио, покрийте с кърпа или найлон и оставете да втаса.
Втасалото тесто разделете на две части, от първата част разточете голяма правоъгълна кора, намажете с разтопено масло и поръсете със сирене. Навийте кората на руло и нарежете на рулца.
От втората част тесто процедирайте по същия начин, сложете хартия за печене на тавата и започнете да подреждате рулцата, като редите по края като леко ги застъпвате. С по-малките рулца запълнете вътрешността на тавата а от горе подредете като цвете.
Оставете питката да втаса, след което намажете със разбития жълтък и поръсете със семена. Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35-40 минути.
Коментари