Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка със сирене за Малка Богородица

Питка със сирене за Малка Богородица

Питка със сирене за Малка Богородица
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Почетете Божията майка не само в църквата, но и в кухнята, като приготвите Питка със сирене за Малка Богородица"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • мая - 30 г (кубче)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • сирене - 200 г
  • масло - 50 г (за намазване на корите)
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка част от топлото мляко активирайте прясната мая, като сипете захарта и малко брашно. Разбийте яйцата, но първо отделете единия жълтък и прибавете една лъжичка мляко и няколко капки олио за намазване.

Сипете киселото и останалото прясно мляко, олиото и разбъркайте. Пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче, сипете млечната смес и маята.

Замесете хубаво гладко тесто, което намажете с олио, покрийте с кърпа или найлон и оставете да втаса.

Втасалото тесто разделете на две части, от първата част разточете голяма правоъгълна кора, намажете с разтопено масло и поръсете със сирене. Навийте кората на руло и нарежете на рулца.

От втората част тесто процедирайте по същия начин, сложете хартия за печене на тавата и започнете да подреждате рулцата, като редите по края като леко ги застъпвате. С по-малките рулца запълнете вътрешността на тавата а от горе подредете като цвете.

Оставете питката да втаса, след което намажете със разбития жълтък и поръсете със семена. Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ширин Байрям
Ширин Байрям
За съжеление рецептата не става. В нея пише 350 мляко, което направи тестото сухо. Дори не се меси. Трябваше да добавям още мляко и олио
31.12.2019 12:42
1
Покажи всички подкоментари