Начин на приготвяне
Пресяваме си брашното в дълбок съд. Правим си кладенче. В кладенчето слагаме 1 ч.ч кисело мляко, 2 с.л олио, щипка сол и си чукваме две яйца. Стопляме леко прясното мляко и прибавяме маята и 1 с.л захар, плюс 1 с.л брашно.
Размиваме добре захарта и оставяме да шупне маята. После прибавяме и нея при другите съставки в кладенчето. Замесваме тесто. После върху набрашнен плот го доомесваме. Тестото го разделяме на 7 части. Всяка част оформяме на топка. Подмазваме тавичка и посипваме леко с брашно.
В центъра на тавичката слагаме една топка и около нея другите шест. Трябва да се получи форма на цвете. Леко ги слагаме на разстояние едно от друго. При втасването ще се надигнат и бухнат топките. Оставяме да втаса питката за 40 мин. покрита с кърпа на топло. Разбиваме яйцето с вилица в купичка, прибавяме 1 с.л олио.
Намазваме питките с яйчената смес с помощта на четка. Поръсваме със сусам. Печем на 180 градуса в загрята фурна. Вадим пиката като е готова и хапваме. Да ви е сладко! За Богородица е характерно направата на питка или хляб за здраве, това е една идея за вкусна питка.