Начин на приготвяне
Загряваме прясното мляко и в него добавяме захарта и маята, изчакваме да шупне.
През това време в голяма купа смесваме яйцата, киселото мляко и олиото. Когато вече маята е шупнала, я добавяме към сместа. Остава да добавим и 500-550 грама брашно със сол и започваме да месим.
Колкото повече месим, толкова по-пухкава ще бъде погачата.
Когато сме готови с месенето, я оставяме да втаса. След като тестото бухне, го премесваме пак и разделяме на 3 топки.
Всяка от тях разточваме, мажем с разтопено масло и слагаме една върху друга.
След това режем на 12 триъгълника и навиваме, за да се оформят розички.
Изчакваме пак 40-50 минути да втаса още веднъж и печем на 180 градуса за 30-40 мин в зависимост от фурната.
Намазваме с жълтък и поръсваме със сусам или мак.
Пухкавата погача на конци (малка и бърза) е готова.