Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пухкава погача на конци (малка и бърза)

Пухкава погача на конци (малка и бърза)

Пухкава погача на конци (малка и бърза)
Снимка: Антония Янакиева
1 / 2
10/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Страхотен маслен вкус и пухкава вътрешност - това наистина е съвършената погача на конци"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • суха мая - 1 пакетче (10 г) или 1/2 кубче (21 г)
  • олио - 5 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • захар - 1 чаена лъжичка
  • сол - 2 чаени лъжички
  • масло - 50 грама
  • прясно мляко - 150 мл
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам - или маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме прясното мляко и в него добавяме захарта и маята, изчакваме да шупне.

През това време в голяма купа смесваме яйцата, киселото мляко и олиото. Когато вече маята е шупнала, я добавяме към сместа. Остава да добавим и 500-550 грама брашно със сол и започваме да месим.

Колкото повече месим, толкова по-пухкава ще бъде погачата.

Когато сме готови с месенето, я оставяме да втаса. След като тестото бухне, го премесваме пак и разделяме на 3 топки.

Всяка от тях разточваме, мажем с разтопено масло и слагаме една върху друга.

След това режем на 12 триъгълника и навиваме, за да се оформят розички.

Изчакваме пак 40-50 минути да втаса още веднъж и печем на 180 градуса за 30-40 мин в зависимост от фурната.

Намазваме с жълтък и поръсваме със сусам или мак.

Пухкавата погача на конци (малка и бърза) е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: