Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Бобена салата»Боб по сръбски (Prebranac)

Боб по сръбски (Prebranac)

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Боб по сръбски (Prebranac)
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
140 мин.
Порции
5
"Мда...много ракия върви с тази апетитна и пикантна бобена салата"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • олио
  • копър
  • лук - 5 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • доматено пюре - 200 г
  • червен пипер - 2 ч.л. сладък или лют (или по 1 от двете)
  • сол
  • черен пипер
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва от предната вечер.

Преди да се готви, се отцежда водата и му се налива нова - 10-15 чаши. След като заври, се премахва пяната, която се появява по повърхността.

Добавят се олио и сол, след което се намалява котлонът и се готви около час, докато се свари. Когато е вече сварен, се измива със студена вода и се отцежда.

Фурната се загрява на 170 градуса.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а доматите на кубчета.

В 10 с.л. сгорещено олио се запържват лукът, докато стане полупрозрачен. Добавя се чесънът и се запържва докато омекне лукът.

Прибавят се доматите и се запържва още, докато започнат да се пускат сок. След това идва ред и на доматеното пюре, червения пипер, сол, черен пипер и водата.

Оставя се да заври. Когато това стане, котлонът се изключва и доматеният сос се смесва с боба в тава или гювеч.

Пече се около 45 минути или докато водата се поеме и отгоре се запече.

Когато се извади от фурната, бобената салата се обърква с наситнен копър.

Бобът по сръбски (Prebranac) е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: