Начин на приготвяне
Бобът се накисва от предната вечер.
Преди да се готви, се отцежда водата и му се налива нова - 10-15 чаши. След като заври, се премахва пяната, която се появява по повърхността.
Добавят се олио и сол, след което се намалява котлонът и се готви около час, докато се свари. Когато е вече сварен, се измива със студена вода и се отцежда.
Фурната се загрява на 170 градуса.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а доматите на кубчета.
В 10 с.л. сгорещено олио се запържват лукът, докато стане полупрозрачен. Добавя се чесънът и се запържва докато омекне лукът.
Прибавят се доматите и се запържва още, докато започнат да се пускат сок. След това идва ред и на доматеното пюре, червения пипер, сол, черен пипер и водата.
Оставя се да заври. Когато това стане, котлонът се изключва и доматеният сос се смесва с боба в тава или гювеч.
Пече се около 45 минути или докато водата се поеме и отгоре се запече.
Когато се извади от фурната, бобената салата се обърква с наситнен копър.
Бобът по сръбски (Prebranac) е готов.