Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Плачинта - румънска баница с месо

Плачинта - румънска баница с месо

Плачинта - румънска баница с месо
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
09/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Северните ни съседи определено знаят как да приготвят страхотни месни баници"

Необходими Продукти

  • тесто
  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • плънка
  • пилешки бутчета - 1 бр. сварено
  • грах - 120 г консерва
  • моркови - 2 бр.
  • заквасена сметана - 1 с.л.
  • магданоз - 3 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се обелват и нарязват на полумесеци, варим ги в подсолена вода за 7 минути и се отцеждат.

Сварява се пилешкото бутче и се отцежда, обезкостява и накъсва или нарязва на парченца. Отцежда се и грахът, смесваме зеленчуците с месото, сметана, нарязан магданоз и сол. Разбърква се добре, това е плънката.

В купа сипваме брашното, чуква се яйцето, добавяме киселото мляко с разбита в него сода и сол.

Замесва се тесто и оставяме за 5 минути да почине. Разделя се на две части, като едната е малко по-голяма и е за основа на баницата. Разточва се кръгла кора и поставяме върху хартия за печене.

Разпределя се плънката, закрива се с втората разточена кора и краищата се защипват. Намазва се с разбит жълтък и с нож се правят 5-6 разреза отгоре.

Печем плачинтата в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Може да се приготви и със свинско месо, а може и в сладък вариант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тодорова
Тодорова
Аз добавих малко куркума, и други подправки, който харесвам към сместа. Добавих и малко настърган кашкавал и сирене чедър. Благодаря за хубавата рецепта.
22.11.2021 10:49