Хитра лютеница

Даниела РусеваДаниела РусеваГотвач31978781
11/09/2017
"Защо хитра ли? Ами вижте рецептата и сами ще разберете "
Приготвяне180 мин.
Готвене180 мин.
Общо360 мин.
Порции35
Сготви+1 точка
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо89 764
  • Преглеждания за месеца638
  • Преглеждания за седмицата50
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пиперът се почиства от дръжките и семките. Изпича се заедно с патладжана в чушкопека, а ако имате възможност - на огън върху тенекия е още по-добре, пък и става по-бързо.

Обелват се от люспите, а после се смилат с машинка за месо през ситна решетка. Морковите се измиват и остъргват, после се нарязват на парчета по на 2-3 см и се заливат в тенджера с вода. Сваряват се за около 20 минути, след което се отцеждат и също се смилат с машинката.

Купешката лютеница – една тубичка от 5 кг се сипва в голяма тава или тенджера. Прибавят се смлените зеленчуци, сол, захар, едно пакетче смлян черен пипер и чубрицата. Разбърква се всичко добре.

Олиото се загрява в тенджерка и в него се пускат нарязани на четвъртинки 3 главички кромид лук. Пържи се до зачервяване на лука, след което се изважда с решетъчна лъжица от олиото. Лукът не се ползва за лютеницата.

Скилидките чесън се пресоват отгоре върху лютеницата. Постепенно се залива с врящото олио. Отново се разбърква много добре сместа до уеднаквяването ѝ, след което се насипва в бурканчета. Затварят се с метални капачки.

Бурканчетата се подреждат в подходящ дълбок съд, заливат се с вода и се заваряват на огъня да се стерилизират за 30-40 минути.

Излязоха 35 бр. бурканчета с различна големина.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кацаров
Кацаров
05.09.2019 13:55
Вие добре ли сте?! Не само, че няма нищо хитро, но тази рецепта е лишена от всякаква разумна логика! За какъв дявол ми е да смесвам купешка лютеница (с цялата битова химия в нея) с печени зарзавати?!
Абсурдистан!
6
0