Начин на приготвяне
Спанакът се измива, подсушава и нарязва или накъсва на ситно. Морковът се нарязва на дребни кубчета и се залива с прясно изцедения лимонов сок и се оставя в него около 20 минути.
Чушките се нарязват също на ситно, като се оставят няколко колелца за гарниране на салатата. Червеният лук също се накълцва на дребно, като оставяме няколко колелца за украса.
В купа смесваме спанака, лука, чушките, накъсаните листенца мента, наситнения магданоз, орехите, скълцаната скилидка чесън и изцедените от лимоновия сок кубчета моркови (като си оставяме няколко кубчета моркови за декорация).
Поливаме с дресинг от смесените лимонов сок, черен пипер, сол и зехтин и разбъркваме салатата.
Филетата селда се нарязват на дълги ивици. Обезкостяват се няколко зелени маслини, във всяка се слага парче маринован морков и около маслината се навива рулце от филетата маринована селда.
За да не се развива, се забожда отстрани с клечка за зъби.
В порционни чинии се слага от зелената салата и отгоре по няколко рулца селда. Украсява се с кръгчета червен лук и чушка, добавят се черните маслини и останалите зелени маслини.
Албанската зелена салата с маринована селда (от Вльора) е готова.
Коментари