Начин на приготвяне
Нарежете сливите на парченца, посипете ги със захарта и оставете да престоят и пуснат сок. Поставете ги на среден огън, докато хубаво омекнат и сиропчето се сгъсти. Оставете настрана да се охлади и пасирайте;
За блата омесете тесто от всички продукти, оформете топка и я завийте с прозрачно домакинско фолио. Приберете в хладилник, за да стегне за около 30 минути;
На набрашнен плот разточете тестото в сравнително правилна, кръгла форма, по-голяма по диаметър от тавичката, в която ще печете. Моята е с диаметър 26 см, което е идеалното за тази рецепта. Покрийте я с хартия за печене и положете блата, като се стараете да не се начупи, и запретнете краищата, прилепвайки ги към стените (за да се застраховате, че при преместването блатът няма да се счупи, използвайте откопчаващо се дъно, покрийте с хартията и разточете направо върху него, после завийте краищата и си закопчейте другата част;
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване (около 10-12 минути). Извадете и оставете да се охлади, докато приготвяте крема;
Поставете на котлона млякото със захарта и лимоновата кора. Разтворете нишестето във водата и щом млякото заври, отстранете лимоновата кора и започнете да наливате на тънка струйка при непрестанно бъркане. Добавете ванилията и канелата и намалете силата на огъня. Варете 5 минути разбърквайки от време на време;
Изчакайте кремчето леко да се охлади, но не и да изстива, и го излейте върху блата. Количеството е точно, за да не излиза от стените му, но все пак внимавайте и разпределете равномерно;
Щом кремчето изстине напълно, би трябвало да е стегнало. Намажете със сливите повърхността на тортата, оставяйки два пръста от краищата, които посипете със крокан;
Може да консумирате веднага. Тортата не е тежка, нито прекалено сладка. Много вкусна и свежа!