Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Кейкови форми 30-12 см покрити с хартия за печене и отстрани да имат и дръжки от хартията; По рецепта замесването е изцяло с ръце, но козунакът е работен изцяло в миксер.
В купа маята се разтваря с топлата вода заедно със захарта, разбърква се. След като шупне, се добавят яйцата и солта. Разбърква се с телена бъркалка.
В купа се изсипва брашното и в средата му се изсипва сместа с маята и яйцата и се разбърква с дебела дървена лъжица. Добавя се маслото на кубчета и се замесва тесто за около 10 мин. За това време тестото трябва да може да се събере на хубава топка, която се оставя да втаса в леко намаслена купа с масло за около 1-1.30 мин.
През това време се разтопява шоколадът на водна баня, добавя се и маслото на кубчета и се разбърква до хомогенност с телена бъркалка. Прибавя се и пудрата захар и какаото. Разбърква се до гладка и лъскава смес и се оставя в хладилник, за да се стегне, като периодично се разбърква.
Втасалото тесто леко се премесва в самата купа и се прехвърля върху хартия за печене, леко поръсена с брашно. Дели се на две равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник с точилка.
Студеният шоколад мислено се дели на две части и едната част се поставя на топчета върху тестото, като с помощта на нож плътно се разнася из цялото тесто. С помощта на хартията се навива на руло. Същата процедура се повтаря и с другото парче тесто. Двете рула се усукват и се поставят във формите да втасат отново за около 30 мин.
Козунакът се пече на 180 градуса за около 30 мин. Проверява се с дълго дървено шишче и ако не са полепнали трохи, рулата са готови.
След като се охладят достатъчно за ръката, се изваждат от формата и се отстранява хартията, за да не се получи конденз. Охладени се поръсват обилно с пудра захар.
Шоколадовата Бабка е много вкусен десерт