Начин на приготвяне
Чушките и камбите се почистват от семките. Измиват се добре и се отцеждат на решетъчна скара.
Морковите се почистват добре. Мерудията се накисва за 5 мин в студена вода и се изплаква.
Половината от зеленчуците се поставят в кухненски робот и се смилат. После през отвора се добавят останалите зеленчуци и се смилат добре.
В сухи бурканчета на дъното се поставя около 1 см сол, слага се от получената смес до средата на бурканчето. Пак се добавя сол 1 см и се допълва със зеленчуците.
Трябва да ви останат 2 см най-отгоре и да запълните бурканчето със сол. Ако бурканчето ви е по-високо, може да се сложи на още едно място сол. Поставя се капачка и се съхранява в хладилник.
Може да се ползва през цялата зима. При готвене първо слагайте от тази смес и тогава, ако ви е безсолно, добавяйте още сол. Зеленчуците поемат доста от солта и има вариант да пресолите яденето или супата.
Коментари